Thams-paviljongen ble nylig åpnet på Orkanger. Solem AS var stolt sponsor i "Prosjekt Heimatt" for å få Thams-paviljongen tilbake til Norge.

I 1892 fikk M. Thams & co. i oppdrag å bygge ei norsk stavkirke som skulle brukes som norsk paviljong under verdensutstillinga i Chicago i 1893. Kirka ble bygd på Strandheim Brug på Orkanger.

Stavkirka, eller The Norway Building, som den ble kalt, er i dag den eneste bygningen som er bevart i sin opprinnelige form fra verdensutstillinga i 1893.  Siden 1936 har den befunnet seg i innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin. 6. desember i 2014 ble «Prosjekt Heimatt» etablert med det som mål å kjøpe stavkirka og bringe den hjem igjen til Orkdal.

Vi snakket med Olav Sigurd Kvåle, som er en av ildsjelene bak dette prosjektet. Han fortalte at det var til uvurderlig hjelp å ha lift disponibel kostnadsfritt under hele byggeperioden. Dette er en bygning hvor mye foregår i høyden, og uten lift så hadde det vært veldig utfordrende. Liften kom virkelig til sin nytte da takrytter og drager ble montert på toppen av taket. Kvåle understreket at det å bruke lift ga en ekstra trygghet i prosjektet, ettersom dette er et meget stabilt og sikkert redskap. 

Ved at Solem AS også på jevnlig basis var innom byggeplassen og sjekket utstyret, gjorde at de hele tiden var trygge på at alt var helt i orden.

Nå er den tilbake på plass i hjembygda, takket være mange lokale ildsjeler, blant annet Solem AS.

 

Thams-paviljongen